Miskramen zijn iets waar veel vrouwen in stilte mee worstelen, vaak zonder dat de buitenwereld het weet. Het verlies van een zwangerschap, hoe vroeg het ook is, kan enorm ingrijpend zijn en toch wordt er vaak niet over gesproken.

Gelukkig zijn er steeds meer (ervarings)deskundigen die hun verhaal of kennis in boekvorm uitbrengen. Ik heb een selectie gemaakt van waardevolle boeken waarin de auteurs ieder op hun eigen manier de stilte rondom miskramen doorbreken en open zijn over de emoties die ermee gepaard kunnen gaan. 

Miskraamsels

Miskraamsels van Judith Taanman is een autobiografisch boek waarin zij haar persoonlijke ervaringen met miskramen en onvervulde kinderwens deelt. Ze beschrijft op een openhartige en realistische manier het fysieke en emotionele proces van verlies en rouw.

Het boek biedt herkenning en troost voor mensen die soortgelijke ervaringen hebben doorgemaakt en draagt bij aan het doorbreken van de taboes rondom miskramen en kinderloosheid.

Maar ik hield al wel van je, Marolijn de Cocq

Maar ik hield al wel van je van Marjolijn de Cocq is een persoonlijk en aangrijpend boek over haar ervaringen met miskramen. In een openhartige en poëtische stijl beschrijft ze de emotionele impact van het verlies, de eenzaamheid en het onbegrip van de omgeving. 

Het boek gaat niet alleen over rouw, maar ook over de liefde en het verlangen naar een kind. Gebaseerd op de dagboeken die Marjolijn bijhield, schreef ze een persoonlijk essay over haar verdriet, pijn, schuldgevoel én over het geluk van de twee kinderen die er wel mochten komen. 

Je kan tenminste zwanger worden

Je kunt tenminste zwanger worden van Nannette Poortinga is een autobiografisch boek over haar ervaringen met miskramen en de emotionele rollercoaster van een onvervulde kinderwens. Met een mix van rauwe eerlijkheid en humor beschrijft ze hoe goedbedoelde opmerkingen zoals de titel van het boek juist pijnlijk kunnen zijn.

In haar boek neemt ze je mee in haar persoonlijke proces van hoop, teleurstelling en rouw, terwijl ze tegelijkertijd het taboe rond miskramen en vruchtbaarheidsproblemen doorbreekt. Het boek biedt herkenning en steun aan anderen die met vergelijkbare worstelingen te maken hebben.

Een eiland in de tijd, Marieke Poelmann

In een eiland in de tijd beschrijft Marieke Poelmann haar leven zonder ouders en zonder kinderen. Door hormoonaandoening PCOS gaat zwanger worden niet vanzelf en belanden Marieke en haar man in een medisch traject. Naast de impact van hormonen, vruchtbaarheidsbehandelingen en miskramen beschrijft Poelmann op indringende wijze de eenzaamheid en maatschappelijke isolatie die gepaard gaan met ongewenste kinderloosheid.

Door de dood van haar beide ouders bij de vliegramp in Tripoli in 2010 krijgt Mariekes onvervulde kinderwens extra lading. Het vertrouwen in de komst van een kind wordt daarmee nog meer op de proef gesteld. Want wat als er geen voor én geen na is?

Ze beschrijft de emotionele impact van het niet vanzelfsprekend kunnen krijgen van een kind en hoe dit raakt aan eerdere ervaringen met verlies. Dit maakt het boek niet alleen een verhaal over rouw, maar ook over veerkracht en de zoektocht naar betekenis in moeilijke tijden.

Het lange antwoord, Anna Hogeland

Het lange antwoord van Anna Hogeland is een indringende roman over zwangerschap, miskramen en de complexiteit van vrouwelijk verlangen en verlies. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Anna, een psychotherapeut, die luistert naar de verhalen van andere vrouwen over moederschap, vruchtbaarheidsproblemen en miskramen. Terwijl ze hun ervaringen deelt, wordt ze ook geconfronteerd met haar eigen onzekerheden en verdriet rondom zwangerschap en relaties.

Het boek biedt een diepgaande en eerlijke kijk op de emotionele impact van miskramen en de manier waarop vrouwen hierover met elkaar en zichzelf in gesprek gaan.

Als je een kindje verliest in de zwangerschap, Miriam van Kreij

Als je je kindje verliest in de zwangerschap van Miriam van Kreij is een praktisch en troostrijk invulboek voor ouders die een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een abortus hebben meegemaakt. De impact van zo’n verlies kan namelijk groot zijn en wordt vaak onderschat. Het biedt inzicht in de emotionele en fysieke gevolgen van een zwangerschap die eindigt in verlies en geeft handvatten om met het verdriet om te gaan.

Persoonlijke verhalen, gedichten en uitnodigende vragen, praktische oefeningen en toegankelijke suggesties ondersteunen het rouwproces. Het boek kun je alleen of samen met je partner invullen. Zo maak je er een dierbaar herinneringsboekje van.

Als je een prille zwangerschap verliest, Spitz, Keirse en Vandermeulen

Als je een prille zwangerschap verliest van Keirse, Spitz en Vandermeulen is een boek dat ouders begeleidt bij het verlies van een vroege zwangerschap, zoals een miskraam. De zorgprofessionals bieden inzicht in de emoties en het rouwproces die gepaard gaan met het verlies van een zwangerschap, ook al was deze nog in een vroeg stadium.

Het boek bespreekt de verschillende stadia van rouw, hoe om te gaan met de fysieke en emotionele pijn, en biedt praktische tips voor het verwerken van dit verlies. De schrijvers benadrukken het belang van steun, zowel van de omgeving als van professionele hulp, en helpt ouders om hun verdriet een plek te geven.

Mijn naam is Inge

Therapeut MSc. en gespecialiseerd in begeleiding na (herhaalde) miskramen en babyverlies. Je bent welkom in mijn praktijk in Amsterdam. Woon je verder weg? Geen probleem, begeleiding kan ook via beeldbellen.

Kijk voor meer informatie over mijn praktijk en werkwijze op mijn website. Ik schrijf regelmatig blogs voor vrouwen en hun partner die een kindje hebben verloren tijdens de zwangerschap. 

Je kunt me bereiken via het contactformulier.

Ken jij iemand die het moeilijk heeft na het verlies van haar zwangerschap? Deel dit artikel gerust met degene uit jouw omgeving die wat aan deze informatie zou kunnen hebben.

Inge Vogelaar, therapeut en miskraamcoach

Pin It on Pinterest