Vergoeding door zorgverzekeraar

EMDR na een miskraam wordt deels vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering.

Kwaliteit en deskundigheid

Als therapeut (MSc.) én EMDR practitioner i.o. met expertise op het gebied van zwangerschapsverlies 

Ik ken het verdriet!

De kennis vanuit mijn professionele achtergrond én mijn persoonlijke ervaring zet ik graag in om jou te helpen.

Posttraumatische stressklachten na een miskraam

Je hebt een miskraam gehad en je probeert je leven weer op te pakken. Op de één of andere manier lukt dat niet. Na de miskraam lijkt er ‘iets’ ingrijpend te zijn veranderd waardoor je je na het verlies van je zwangerschap anders voelt dan daarvoor. Het voelt alsof de bliksem bij je is ingeslagen.

Vlak na een ingrijpende gebeurtenis zijn deze klachten niet zo gek maar als ze langer aanhouden heeft dat een negatieve impact op je dagelijks leven. In plaats van je langzaam beter te voelen, ga je je steeds slechter voelen.

Herken je dit?
Je hebt last van herbelevingen

Krijg jij het beeld van de echo waar het hartje ineens niet meer klopte niet van je netvlies? Of word je overvallen door indringende gedachten over het krijgen van de miskraam of het bloedverlies? Deze gedachten maken je van streek en het voelt alsof je alles weer opnieuw meemaakt.

(Onverklaarbare) lichamelijke klachten

Zweten, een hoge ademhaling, een brok in je keel, een knoop in je maag, duizeligheid, rillen en trillen. Kortom je voelt je onrustig en gespannen zeker als je aan die nare gebeurtenis denkt. 

Bepaalde situaties vermijd jij het liefst

Met een grote boog rijd jij om de verloskundige praktijk of het ziekenhuis heen. Je wilt niet over je miskraam praten en zwangere vriendinnen zie je het liefst niet meer. Het kost ontzettend veel energie om die nare herinneringen krampachtig te onderdrukken en het lijkt averechts te werken. 

Negatieve gedachten en stemming

Sinds de miskraam heb je minder plezier in dingen doen die je voorheen leuk vond. Je voelt je somberder dan je van jezelf gewend bent, alsof je niet meer echt blij en positief kunt zijn. 

Verhoogde staat van paraatheid

Er hoeft maar iets te gebeuren en je bent geïrriteerd. Je bent hyperalert, angstiger en emotioneler dan voor de miskraam. Je schrikt van je eigen negatieve reacties, gevoelens en gedachten. Het lukt je niet meer om te ontspannen

Slecht slapen

’s Avonds val je moeilijk in slaap of je wordt ’s nachts juist erg vroeg wakker. In bed lig je te piekeren en blijf je malen over zaken die jou stress bezorgen. En als je slaapt heb je beangstigende dromen of nachtmerries. Je slaapt slecht, raakt oververmoeid en hebt daardoor een kort lontje. 

EMDR na miskraam - Inge Vogelaar - Miskraamtranen
Hi, ik ben Inge!

Net als jij, weet ik hoeveel impact (vroeg) zwangerschapsverlies op je kan hebben. Ik verloor 2 zwangerschappen: mijn eerste kindje verloor ik na 22 weken en mijn derde zwangerschap eindigde na 9 weken. 

Het verbaasde me hoe weinig hulp en kennis er bestond voor ouders die een kindje verloren. De aandacht en zorg voor zwangere vrouwen is groot. Maar na een miskraam is er weinig hulp waar je op kunt terugvallen.

Dat moet én kan anders! Ik specialiseerde me in het begeleiden van vrouwen en hun partner na een miskraam of stilgeboorte. Nu ondersteun ik hen op een manier zoals ik die destijds zelf graag had gehad.

EMDR bij Miskraamtranen

Veel vrouwen laten niet merken hoe groot de rol is die hun nare miskraamervaring speelt in hun leven. Ze willen niet klagen of over de gebeurtenis vertellen. Daarbij gaat het in de meeste gevallen niet om een levensbedreigende situatie. En juist daarin schuilt het grote gevaar. De nare gebeurtenis en de daarbij behorende herinneringen lijken onbelangrijk en veelvoorkomend. Máár dat wil niet zeggen dat ze geen blijvende impact kunnen hebben. Vrouwen negeren hun klachten, waardoor die maanden of zelfs jaren sluimerend op de achtergrond aanwezig blijven.

En dat is niet zo gek. Een trauma is soms ongrijpbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Daarnaast worden symptomen van PTSS zoals concentratieproblemen, slecht slapen en een ‘kort lontje’ veelvuldig aan hormonen toegeschreven. Dat maakt dat ook zorgverleners de symptomen van PTSS na een miskraam vaak onvoldoende (h)erkennen.

Toch komt het veelvuldig voor. Uit onderzoek blijkt dat 16% van de vrouwen 9 maanden na een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap posttraumatische stressklachten ervaart. Met EMDR, een krachtige, effectieve en ogenschijnlijk simpele methode, kan ik je helpen om jouw nare miskraam ervaring te verwerken.

Het doel van EMDR na (vroeg) zwangerschapsverlies is angst verminderen én op een andere manier gaan denken over jouw traumatische miskraam ervaring, waardoor klachten afnemen.

Hoe zou het voor je zijn als…

je meer rust in jezelf vindt, omdat je niet meer de hele dag bezig bent met wat er gebeurd is?

Je beter om kunt gaan met pieken en dalen in je emoties zodat je hierdoor niet steeds helemaal van de kaart bent?

die negatieve lading een stuk minder zwaar is, waardoor jij je een stuk lichter en energieker voelt?

de gedachte aan een volgende zwangerschap geen angst voor herhaling oproept? Maar dat je met rust en vertrouwen naar de toekomst kunt kijken.

Korte beschrijving van een EMDR sessie

Tijdens de EMDR sessie denk je terug aan het naarste moment van je miskraam ervaring, inclusief beelden, gedachten en gevoelens die daarbij horen. Eerst gebeurt dit om meer informatie te verzamelen over jouw nare herinnering en hoe je die ervaart. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. Ik zal je vragen de nare herinnering opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een simpele, afleidende taak: Je volgt met je ogen mijn heen en weer bewegende vingers of je luistert via een koptelefoon naar piepjes.

Na een set oogbewegingen of piepjes vraag ik wat er door je heen gaat. Er komen vanzelf gedachtes, beelden of gevoelens naar boven, daar hoef je niets bijzonders voor te doen. Alles wat in je opkomt is oké. Ik vraag je na elke set oogbewegingen of piepjes te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

De aangeboden sets oogbewegingen of geluiden zullen er langzamerhand toe leiden dat de nare herinnering haar kracht en emotionele lading verliest tot zelfs verdwijnt. Dit herhalen we steeds weer tot de (lichamelijke) spanning afneemt. Vrouwen omschrijven het alsof de beelden, gevoelens of gedachten steeds waziger of kleiner worden.

De balans hersteld en daar zijn vaak maar 3 tot 4 sessies voor nodig. Tijdens EMDR sessies wordt relatief weinig gesproken omdat veel praten het verwerkingsproces verstoort. EMDR is geen hypnose. Je bent juist bewust aanwezig in het hier en nu. 

Na de EMDR behandeling:

denk je op een andere (neutrale) manier terug aan je ingrijpende miskraamervaring. 

is de balans is jouw systeem weer hersteld.

kun je terugdenken aan je nare miskraamervaring zonder in te storten of in huilen uit te barsten.

vervagen nare herinneringen aan de miskraam of verdwijnen ze  zelfs helemaal naar de achtergrond. 

kunnen er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan waardoor je op een heel andere wijze naar de traumatische miskraamervaring kunt kijken.

1 : 1 behandeling in mijn praktijk.

Deels vergoed vanuit jouw aanvullende verzekering.

Stap voor stap volgen we de geprotocolleerde procedure.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) betekent letterlijk: door oogbewegingen opnieuw beleven van ingrijpende gebeurtenissen en deze alsnog verwerken.

U

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de de EMDR-behandelmethode uiterst effect is.

EMDR na een miskraam

Therapiesessies

Meld je nu aan voor EMDR therapie na het verlies van je zwangerschap. Na het intake gesprek kan ik je vertellen hoeveel sessies we ongeveer nodig hebben. Alle sessies beginnen met een aanvangstarief. Een deel van deze kosten kun je declareren bij je zorgverzekeraar, mits je een aanvullende verzekering hebt.

Een afspraak in de avond is mogelijk. De kosten hiervan liggen hoger.

Als je gedurende dit traject vragen hebt of je voelt je verdrietig, angstig of onzeker, dan mag je me altijd een berichtje sturen. Ik zal je zo snel mogelijk antwoorden.

Zoek jij EMDR therapie na een miskraam?

Misschien vraag je je af of EMDR therapie wel echt iets voor jou is of wil je jouw situatie het liefst eerst aan mij voorleggen? Dat begrijp ik heel goed. Daarom bied ik altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

Tijdens dit telefonische consult van maximaal 30 minuten, denk ik met je mee en kijk of ik iets voor je kan betekenen. Als er een klik is en we besluiten te starten, maken we op korte termijn een volgende afspraak.

Het is heel eenvoudig! Met één druk op onderstaande knop plan jij binnen 1 minuut een afspraak in, in mijn agenda. Vervolgens neem ik op de afgesproken dag en tijd contact met jou op.

Miskraamtranen Contact

Pin It on Pinterest