Het verwerken van een miskraam: Een emotionele achtbaan
In het leven van veel vrouwen volgt na een miskraam een turbulente periode en dat gaat meestal samen met intense emoties en verdriet. Want een miskraam krijgen betekent vaak het abrupte einde van al je plannen en dromen voor de toekomst. De impact is daarom vaak groot en overweldigender dan je vooraf had gedacht of verwacht. Dit geldt zowel voor jou als voor je partner.
Hoe verwerk je een miskraam?
Het verwerkingsproces is zwaar na een miskraam. Het gaat er niet alleen om je fysieke gezondheid te herstellen, maar ook om je emotionele welzijn in acht te houden. Hier zijn enkele suggesties voor het verwerken van een miskraam:
1. Neem de ruimte om te rouwen
Rouwen is een persoonlijk proces en het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om te rouwen op jouw eigen manier en tempo. Het is belangrijk om serieus te nemen wat je voelt. Alle emoties mogen er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien ervaar je ook berusting of zelfs opluchting, en dat is volkomen normaal. Er zijn geen foute emoties. Daarbij bestaat er geen vastgesteld tijdpad voor het verdriet over een miskraam. Iedereen doorleeft en verwerkt dit op zijn eigen manier. Gun jezelf de tijd en ruimte die je nodig hebt.
2. Tastbare herinnering:
Overweeg het maken van een speciale plek of ritueel ter herdenking van je ongeboren kindje. Doe wat goed voelt voor jou, op het moment dat het voor jou klopt. Kies een sieraad als herinnering, schrijf een brief aan je ongeboren kind, brand af en toe een kaarsje, of vind een andere persoonlijke manier om met het verlies om te gaan. Het belangrijkste is dat het aansluit bij jouw behoeften en helpt bij het afscheid nemen.
3. Zoek steun:
Het delen van je gevoelens met anderen kan enorm helpen. Praat met je partner, vrienden, familie of zoek professionele begeleiding. Het is belangrijk om je niet af te sluiten tijdens dit proces en te weten dat er mensen zijn die om je geven.
4. Houd een dagboek bij
Schrijven kan goede uitlaatklep zijn. Een dagboek bijhouden stelt je in staat om je gedachten en gevoelens te uiten op een manier die bij jou past. Het kan ook helpen bij het vastleggen van herinneringen aan je zwangerschap en het verlies.
5. Lees erover
Er zijn een paar mooie boeken geschreven door vrouwen die een miskraam hebben ervaren. Wellicht kun je hier steun uit halen. In deze blog geef ik een aantal suggesties.
6. Vermijd zelfverwijt
Het is gemakkelijk om jezelf de schuld te geven na een miskraam, maar het is belangrijk om te begrijpen dat het vaak buiten je controle ligt. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat het een gevolg is van iets wat je wel of juist niet hebt gedaan. Het is ingewikkeld maar probeer jezelf niks kwalijk te nemen. De kans dat jij de miskraam kon voorkomen, is erg klein.
7. Luister naar je lichaam
Fysiek herstel is ook belangrijk bij het verwerkingsproces. Neem de tijd om naar je lichaam te luisteren en rust te nemen wanneer dat nodig is. Het is oké om jezelf de ruimte te geven om te herstellen, ook op lichamelijk vlak. Er bestaat geen vastgesteld tijdpad voor het verdriet over een miskraam. Iedereen doorleeft en verwerkt dit op zijn eigen manier. Gun jezelf de tijd en ruimte die je nodig hebt.
8. Zoek professionele begeleiding
Het verwerken van het verlies van je zwangerschap is geen thema om mee aan te rommelen. Indien je merkt dat je energie niet terugkomt of dat je blijft piekeren en het moeilijk is om je verlies te verwerken, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Voor miskraambegeleiding kun je bij mij terecht. Ik kan je in mijn praktijk of via beeldbellen ondersteunen bij het omgaan met alle emoties die gepaard gaan met een miskraam. Mijn begeleiding wordt vaak deels vergoed vanuit jouw aanvullende zorgverzekering.
Mijn naam is Inge
Therapeut MSc. en gespecialiseerd in begeleiding na (herhaalde) miskramen en babyverlies. Je bent welkom in mijn praktijk in Amsterdam. Woon je verder weg? Geen probleem, begeleiding kan ook via beeldbellen.
Kijk voor meer informatie over mijn praktijk en werkwijze op mijn website. Ik schrijf regelmatig blogs voor vrouwen en hun partner die een kindje hebben verloren tijdens de zwangerschap.
Je kunt me bereiken via het contactformulier.
Ken jij iemand die het moeilijk heeft na het verlies van haar zwangerschap? Deel dit artikel gerust met degene uit jouw omgeving die wat aan deze informatie zou kunnen hebben.