In mijn praktijk voor miskraambegeleiding heb ik gemerkt dat verdriet na een miskraam intens is en diep ingrijpt in het leven van een vrouw en haar partner. Vrouwen kijken met hoge verwachtingen uit naar de periode waarin ze moeder zullen worden. Dromen over zwanger zijn en fantaseren over de toekomst met een kleintje is voor vrouwen het begin van een nieuwe levensfase. Wanneer de zwangerschapstest bevestiging geeft dat er een kleintje op komst is, lijkt jouw droom werkelijkheid te worden. Als deze droom plotseling uit elkaar spat is de emotionele impact vaak groot.

Zo kan je gewenste zwangerschap ineens een verdrietige ervaring zijn. De duur van de zwangerschap maakt hierbij niet uit. Een vrouw kan na het verlies van een prille zwangerschap net zo geraakt zijn als na het verlies van een verder gevorderde zwangerschap. Niemand kan voor jou invullen hoe jij je zwangerschapsverlies ervaart, want elke vrouw beleeft het op haar eigen manier.

Krijg jij begrip uit je omgeving?

Kort na de miskraam is er steun en begrip vanuit de mensen om je heen. Maar al snel vinden zij dat het leven verder gaat en dat je het verlies achter je moet laten. Dat maakt het extra lastig om te zeggen dat je nog verdrietig bent.

Alsof jouw kindje er nog niet toe deed en jij je aanstelt. Of dat je een zeur bent als je een miskraam hebt gehad en de behoefte hebt om daar maanden (of jaren) na het verlies nog over te praten, terwijl je misschien al wel opnieuw zwanger bent of zelfs een volgend kindje hebt rondlopen.

Je denkt misschien dat je de enige bent die het moeilijk heeft na het krijgen van een miskraam. Dat iedereen makkelijk zwanger wordt en zwanger blijft. Dat elke vrouw een zorgeloze zwangerschap heeft en na 9 maanden een gezonde baby in haar armen houdt, behalve jij! Misschien denk je dat je iets niet goed hebt gedaan of dat er iets mis met je is en dat je daarom je kindje bent verloren.

Miskraamcijfers

Maar je bent écht niet de enige, integendeel! Jaarlijks zijn er in Nederland zo’n 20.000 miskramen. Geschat wordt dat ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Deze schatting betekent dat 1 op de 4 vrouwen in haar leven één of meerdere miskramen krijgt. In deze cijfers zijn abortussen, mola-zwangerschappen en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen nog niet eens meegerekend. (bron: Miskraambegeleiding Nederland) Het werkelijke aantal ligt naar alle waarschijnlijkheid dus nog hoger.

Er zijn dus veel vrouwen voor wie een zwangerschap eindigt in verlies. Veel vrouwen voor wie zwanger blijven helemaal niet vanzelfsprekend is én voor wie een volgende zwangerschap niet meer onbezorgd zal zijn.

In mijn praktijk zie ik deze vrouwen (en hun partner). Zij hebben het moeilijk na het verlies van hun kindje tijdens de zwangerschap. Fysiek zijn ze er vaak best snel weer bovenop. Emotioneel duurt dat meestal langer. Herken jij dat ook? Het gevoel dat je gefaald hebt, dat je je aanstelt of dat jouw verdriet er niet of nauwelijks mag zijn. En dat je veel minder energie hebt voor je partner (of gezin), werk, vrienden en andere leuke dingen.

Jouw verdriet als een strandbal

miskraam als een strandbal

Neem een strandbal als metafoor voor jouw verdriet na een miskraam. Wanneer je de strandbal onder water wilt houden, kost je dit ontzettend veel energie. Hoe hard je ook duwt de bal wil steeds met kracht naar boven komen. Stop je met hard werken dan zal de bal uit het water omhoog vliegen en daarna rustig op het wateroppervlak blijven drijven. Hij is er wel maar het kost je geen energie meer. Zo is het ook met verdriet. Als je het probeert weg te duwen, wat veel energie vraagt, zal het toch ineens op een onverwacht moment te voorschijn komen. Wat zou er gebeuren als je jouw verdriet toelaat? Waar ben je bang voor?

Omgaan met verdriet na een miskraam

Blijf niet langer rondspartelen en in gevecht met die strandbal. Verspil niet langer jouw energie. Je kunt echt iets doen! Relatief gemakkelijk zelfs. Met behulp van gesprekken en praktische oefeningen kun jij de strandbal omhoog laten komen en rustig laten drijven.

Neem jezelf serieus en kom in actie! Een traject hoeft helemaal niet lang te duren en we maken het niet erger dan het is. Juist als je jouw verlies en verdriet aandacht geeft, hoeft het geen drama te worden. Soms zijn een paar gesprekken al genoeg om je beter te voelen. Zie het als een steuntje in de rug na het verlies van jouw kindje. Want jouw verdriet mag er zijn, hoe pril je zwangerschap ook was.

Neem gerust vrijblijvend contact met me op!

Inge Vogelaar
Therapeut MSc., gecertificeerd miskraamcoach, relatietherapeut en oprichter van Miskraamtranen.
Je bent welkom in mijn praktijk in Amsterdam. Woon je verder weg? Geen probleem, begeleiding kan ook online. Kijk voor meer informatie over mijn praktijk en werkwijze op www.miskraamtranen.nl
Regelmatig schrijf ik blogs voor vrouwen, en hun partner, die een kindje zijn verloren tijdens de zwangerschap.
Je kunt me bereiken via het contactformulier.
Ken jij iemand die een miskraam heeft gekregen? Deel dit artikel gerust met degene uit jouw omgeving die wat aan deze informatie zou kunnen hebben.
Miskraamcoach Inge Vogelaar foto

Pin It on Pinterest